10+0

det här med ultraljud verkar vara svårare än jag trott.

Jag ringde den mottagningen dit jag ska på inskrivning på onsdag här i min stad. Frågade om det fanns nån möjlighet att få se eller höra någonting, bara få veta att den fortfarande lever... men fick ett snabbt nej till svar, det fanns tydligen ingen sådan maskin... ??

Nähä... finns ingen sådan maskin ? Vad är det man ska göra på dessa barnmorske möten då? kommer vi aldrig få se bebisen där ?? Det är ju det enda jag är intresserad av att göra.
Så även sen om man är i vecka 33 och blir orolig över nåt får man alltså inte se nåt, för det finns ingen maskin ??
What ? tycker det låter konstigt.

Men vad vet jag ? jag har noll koll i den här världen så det är väl bara hänga på !
Frågade om det fanns nån annanstans man kunde få göra ett ultraljud men icke... inte i närheten av den här stan i alla fall. Verkar som om man måste åka till göteborg !

Jag åker gärna till göteborg och betalar de 600 kr det kan kosta. Men det är svårare att hitta tid för att åka ända dit.
Pust ! varför är allt en kamp hela tiden ? Har ringt en 5 samtal hittils på morgonen och fått nitlott varje gång!
ska fortsätta med några samtal till innan jag ger upp och bokar nånstans i göteborg.
Har ni några tips på nåt bra ställe i göteborg, där man kan få tid hyfsat fort ?

Har kommit till en punkt nu när jag bara måste få veta.... är allt bra därinne ??
Har inte haft ett enda symptom nu på nästan 2 veckor så nervositeten har ökat ganska mycket.

Idag går vi in i vecka 11 och om bara allt är bra därinne så känns det fantastiskt !
Åh det känns som om vi är så nära gränsen när jag får tillåta mig själv att njuta.... jag vill oxå bara känna glädje över det här och inte vara hypernervös över det jag känner/ Inte känner !
Jag måste få se mitt mirakel och få det konstaterat att den mår bra, sen kan jag glida in i vecka 12 och förhoppningsvis känna glädjeruset igen.

blev faktiskt väldigt besviken över att vi inget kommer att få se på onsdag hos barnmorskan. känns tråkigt. Har ingen större lust att gå dit, förut kändes det lite spännande men nu vet jag inte. Fick känslan i telefonen att dom ändå inte lyssnade eller brydde sig. lite trist.

Annars händer det inte så mycket... fortfarande syns ingenting på min mage :( jag som önskade så att det skulle synas tidigt på mig men nej.... så det blir till att fortsätta vänta och vänta...

Ta inte detta på fel sätt nu, jag menar faktiskt inte att klaga men det känns faktiskt just nu som om vi fortfarande ruvar... som om allt är precis lika osäkert nu som vid ruvningen.
Måste fortsätta ringa runt nu så vi kommer vidare i det här och så jag kan släppa den här osäkra känslan !

Kommentarer
Postat av: Jonna

Hos barnmorskan får man vid varje tillfälle höra bebisens hjärtljud, om man vill. Så en doppler borde finnas även där du bor!



2011-02-07 @ 12:40:35
Postat av: Sofie

Hos barnmorskan brukar man inte få se bebisen men efter några veckor så lyssnar man ju på hjärtljuden och det känns ju skönt. Sen är det aldrig så många besök hos BM som man skulle önska i början av graviditeten, det är inte förrän man börjar närma sig vecka 40 som det blir ofta. För många är det så att man större delen av sin graviditet inte känner att man är gravid och inte känner sig annorlunda än vad man kände sig innan. Hoppas du kan slappna av snart och inte oroa dig för mycket för vad som kan hända men som förhoppningsvis aldrig kommer att hända.

Är man i vecka 33 och orolig så skickar de säkert en på ultraljud om det finns anledning till oro med mått och hjärtljud... Försök att njuta av din situation.

2011-02-07 @ 12:48:12
Postat av: Lisa K

Precis som Sofie skriver, i början är det inte så många BM-besök. Och visst skulle man velat se bebisen varje gång men för mig var det "bevis" nog att bebisen mådde bra när jag fick höra hjärtljuden. Då måste ju allt vara bra, tänkte jag. När du är där så kollar de din viktuppgång och mäter magen. Du får också chans att prata om jobbiga symtom och få hjälp om det skulle behövas. Och som Sofie skriver igen, i vecka 30 någonting fick jag ett extra ultraljud för de ville kolla tillväxten. Så visst är det bra med dessa besök och att någon håller koll på dig!

2011-02-07 @ 13:03:05
Postat av: Lisa

Där jag bor börjar man lyssna på bebisens hjärtljud i vecka 24 ungefär tror jag. Jag är gravid med mitt andra barn och är nu i vecka 20. Har inte ens varit hos barnmorskan sedan inskrivningen och mitt nästa besök är i mitten av mars! Känns jättekonstigt att ha ett så långt uppehåll.



Om någon månad kommer du nog att känna dig riktigt gravid, ska du se. Det är ju liksom inte så mycket man känner där kring veckorna du är i nu. Kroppen har börjat anpassa sig till hormonerna och man mår bättre osv, så det du kanske får vänta på är första rörelserna, för att du ska förstå att du är gravid.



Kan du inte boka ultraljud på sjukhuset där du bor? Men det kanske är rätt långa köer i och för sig.



Du är gravid, även om du inte känner det :-) Och snart når du vecka 12! :-D



2011-02-07 @ 13:06:22
Postat av: Johanna

Man skadar bebisen genom att göra en massa onödiga "nervositetsultraljud". De ska göras i medicinskt syfte, inte annars.

Ta o lugna ned dig och utsätt inte ditt barn för denna uppvärmning (som ett ultraljud är, det värmer upp fostret).

Var som en barnmorska sa till mig när jag var gravid o gjorde mitt första ultraljud, att se hjärtat slå garanterar inte att det slår när du går därifrån.

2011-02-07 @ 15:21:04
Postat av: m

Som jag sagt innan,man blir aldrig helt lugn,inte ens om man hade pågående ultraljud på en skärm hemma hela tiden.PLUS att det är inte bra med för många ultraljud,för fostrets skull.Innan ditt förra ul trodde du att du skulle lugna dig bara du såg hjärtan,men nu märker du väl att inga bevis räcker.En doppler som bm använder för att lyssna på hjärta är ju bra men den kan man inte använda såhär tidigt.Var glad över att få gå på bm-besök,dom följer din graviditet med olika mätningar och prover och om du vill prata av dig ang oro.Det finns ju tex privatkliniker som gör ul mot betalning,tex vasakliniken,men vad vinner du på det??

2011-02-07 @ 15:58:49
Postat av: Karin

Johanna har inte belägg för sina påståenden om att ultraljud är farligt. Det gjordes en studie för över 10 år sedan som visade att det möjligtvis var vanligare med vänsterhänta hos barn som utsatts för mycket ultraljud, den studien har överbevisats flera gånger om i studier efter detta som inte kunnat se något som helst samband mellan skador på fostret och UL.

Man kan också diskutera om det är bra för barnet att mamman är väldigt orolig. Troligtvis är det farligare för fostret med en mycket orolig mamma än ett extra ultraljud.

Lyssna på proffsen och försök boka ett privat ultraljud i v 13 så kan du vara lite mindre orolig sen. Att lysna på hjärtljuden hos BM är väldigt lugnande men det är för tidigt för dig ännu, de kan inte höra hjärtljuden så här tidigt.

Lycka till!

2011-02-07 @ 16:03:17
Postat av: m

Ja och eftersom det inte är helt bevisat om för många ul är farligt el ej så kanske man ska undvika onödiga sådana,min mening är inte att klanka ner på nån men det finns en anledning till att seriösa bm,läkare helst gör få och korta ul undersökningar.Dom som kör privat gör så många ul som helst men det tyvärr pga pengar..

2011-02-07 @ 16:52:24
Postat av: Lisa

Utomlands gör bra manga fler ultraljud än i Sverige. verkar ju konstigt om det bara är Sverige som har insett att detta är "farligt"... i Tyskland gar man pa ultraljud en gang i mandaden.



Vissa av er kanske reagerar pa att det är fler än vanligt men pa manga kliniker sa är det standard efter IVF/FET.



Sa boka du ditt ultraljud! Men tänk pa vad det andra skriver, det lugnar faktiskt bara för stunden.



Lycka till!

2011-02-08 @ 09:03:20
URL: http://parislisa.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0